Dlaczego warto jeść chleb orkiszowy?

Coraz więcej osób podchodzących świadomie do tematu zdrowego odżywiania decyduje się jeść chleb orkiszowy. Orkisz to jedno z najstarszych zbóż uprawnych. Ta odmiana pszenicy ma bardzo bogaty skład odżywczy: sporą zawartość błonnika, białka, witamin oraz minerałów. Odpowiada za wyregulowanie poziomu cholesterolu i cukru,
a z uwagi na wysoką zawartość antyoksydantów wzmacnia ogólną odporność organizmu. 

Wartości odżywcze mąki orkiszowej 

Ze względu na to, że orkisz jest odmianą pszenicy, można go z powodzeniem zastąpić
w zasadzie we wszystkich przepisach kulinarnych. Mąka orkiszowa ma charakterystyczny, lekko orzechowy posmak. Nadaje się idealnie do wypieku chleba, jak i bardziej słodkich potraw. Sprawdza się przy robieniu: naleśników, pierogów, a także może być spodem do pizzy. 

Chleb z mąki orkiszowej jest bardzo zdrowy. Dlatego to chętnie wybierany rodzaj pieczywa. Jest nieco droższy od wypieków robionych z mąki pszennej, ale ma o wiele lepszy smak, a także o wiele więcej wartości odżywczych. Można go kupić w piekarni lub zdecydować się na samodzielne przygotowanie. Smaczny chleb orkiszowy można na przykład przygotować na drożdżach. 

Jak zrobić chleb orkiszowy? 

Przygotowanie chleba orkiszowego nie jest skomplikowane. Na wypiek jednego chleba orkiszowego ze standardowej keksówki potrzebne będą: 

  • 500 gram mąki orkiszkowej jasnej typ 700, 
  • 8 gram drożdży suchych lub 16 gram drożdży świeżych, 
  • łyżeczka soli, 
  • ½ łyżeczki miodu, 
  • 350 mililitrów wody, 
  • opcjonalnie: ziarna słonecznika, ziarna dyni albo siemię lniane lub inny składnik według własnego uznania.

Na początku należy wsypać do miski wszystkie suche składniki, czyli: mąkę, sól oraz suche drożdże oraz dobrze je wymieszać. Następnie, miód trzeba rozpuścić w wodzie i całość wlać powoli do miski, cały czas mieszając. Wyrabiać należy do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji, a kiedy okaże się to potrzebne – należy dodać odrobinę wody. Ciasto chlebowe powinno dać się uformować. Ciasto należy przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównać. Po przykryciu go ściereczką i zostawieniu
w ciepłym miejscu na godzinę wyrośnięte ciasto należy wsadzić do rozgrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni. Pieczenie powinno trwać 50 minut. Upieczony chleb należy wyjąć z formy, zdjąć papier oraz pozostawić do wystygnięcia. Można go na ten czas przykryć lnianym ręcznikiem. Smaczny i zdrowy chleb orkiszowy można mrozić, jednak przed włożeniem do zamrażarki należy go ominąć folią spożywczą. Do wypieku chleba orkiszowego można również użyć mąki razowej. Wtedy będzie on bardziej odżywczy,
z uwagi na większą zawartość błonnika.