W dzisiejszych czasach przykładamy dużą wagę do sposobu naszego odżywiania. Staramy się jeść zdrowo i dbać o nasze zdrowie, aby osiągnąć dobre samopoczucie i długie, spokojne życie. Jak się okazuje, prawdziwym kluczem do sukcesu może okazać się wprowadzenie nawyków żywieniowych propagowanych przez dietę śródziemnomorską, która już od wielu lat znajduje miejsce w czołówkach rankingów najzdrowszych diet świata. Jakie są jej założenia i czy warto się na nią zdecydować? Dziś rozwiejemy wszelkie Wasze wątpliwości!
Podstawowe założenia diety
Jak wskazuje nazwa, założenia diety pochodzą z regionu Morza Śródziemnego. Co za tym idzie, jej główne składniki opierają się na naturalnych i świeżych produktach, które występują na tym obszarze w dużych ilościach. Są to przede wszystkim:
Mnogość owoców i warzyw
Na diecie śródziemnomorskiej możecie sobie pozwolić na wszystkie owoce oraz warzywa, w zależności od Waszych preferencji. Dobrym pomysłem jest dodawanie ich do każdego posiłku tak, aby dostarczać organizmowi wszystkich ważnych witamin i minerałów. Dzięki dużym dawkom owoców i warzyw zyskacie nie tylko zdrowe samopoczucie, ale i piękny wygląd zewnętrzny. Zdrowa skóra i włosy to coś, czego możecie się spodziewać.
Zdrowe tłuszcze
Oliwa z oliwek stała się prawdziwą ikoną diety śródziemnomorskiej. Jako źródło jednonienasyconych kwasów tłuszczowych wspiera ona prace układu krążenie, obniża poziom cholesterolu, a nawet poprawia wzrok. Dodatek oliwy do potraw umożliwi też wchłanianie cennych dla organizmu witamin (A, D, E czy K). Dobrym źródłem zdrowych tłuszczy są również orzechy, których w diecie śródziemnomorskiej nie może zabraknąć.
Ryby
Zarówno ryby, jak i owoce morza są idealnym źródłem dobrze przyswajalnego i wartościowego białka. Co za tym idzie, posiłki rybne nie tylko sycą, ale i korzystnie wpływają na stan naszego zdrowia. Są one również bogate w kwasy omega-3, które wspomagają pracę układu pracę serca, jak i układ nerwowy. Co więcej, należą one do produktów niskokalorycznych, więc są idealne dla tych, którzy planują zrzucić zbędne kilogramy.
Pełnoziarniste produkty zbożowe
Jako źródła składników odżywczych i mineralnych, produkty zbożowe będą świetnym uzupełnieniem zdrowej diety. Zawarty w nim błonnik pokarmowy jest natomiast świetnym wspomagaczem procesów trawiennych. Reguluje on pracę jelit oraz zapewnia poczucie sytości. W rezultacie może on wspomóc odchudzanie i zagwarantować trwałość utraty masy ciała.
Których produktów unikać?
Czy dieta śródziemnomorska propaguje eliminacje pewnej grupy produktów spożywczych? Jak się okazuje – nie. Istnieją jednak składniki, których powinno się unikać.
Według diety mediterranean mięso powinno być spożywane raz w tygodniu, nie jako główna część posiłku, a bardziej w roli dodatku do dań na bazie warzyw czy zbóż. Chcąc utrzymać założenia tego stylu żywienia powinniśmy wybierać kurczaka czy indyka, czerwone mięso powinno natomiast należeć do rzadkości. Podobnie sytuacja wygląda z jajkami – ich spożycie również powinniśmy ograniczyć, a posiłki bazujące jedynie na nich wykluczyć z codziennego jadłospisu.
Dieta śródziemnomorska promuje również ograniczenie użycia soli, co korzystnie wpływa na zdrowie układu krążenia. Duże jej spożycie może się również wiązać z zatrzymaniem wody w organizmie, co bezpośrednio wpływa na nasze złe samopoczucie.
Dieta śródziemnomorska – dla kogo?
Ten sposób żywienia nie należy ani do tych restrykcyjnych, ani obciążających organizm. Co za tym idzie, jej stosowanie można z czystym sumieniem polecić każdemu, kto chce zadbać o swoje zdrowie. Odpowiednio dobrana może być również używana jako dieta odchudzająca. Będzie to więc dobre rozwiązanie zarówno dla tych, którzy chcą zgubić zbędne kilogramy, jak i dla osób, które chcą czuć się dobrze w swoim ciele!